Media & PR

Marie Shkjau - pensionistja e jashtëzakonshme nga Qerreti i Pukës


E pozicionuar vetëm 7.5 km larg qytetit të Pukës, në mesin e natyrës, në fshatin Qerret, ndodhet Agroturizmi Devin. Në punishten e vogël  do të gjeni produkte bio të përpunuara në mënyrë artizanale nga "Grupi i Grave Qerret".

Marie Shkjau është mendja dhe zemra jo vetëm e këtij grupi informal grash, por edhe i zhvillimit të zonës me fokus turizmin. Mësuesja dhe agronomja Marie, pasi rriti dhe edukoi pesë vajzat, 4 prej të cilave kanë krijuar familjet e tyre larg prej saj, vendosi t’i përkushtohet zhvillimit të zonës dhe fuqizimit të grave si ajo aty në fshat.

Marie nuk është një ‘pensioniste’ e zakonshme, ajo reflekton një energji për t’u patur zili edhe nga më të rejat.  ‘Grupi i Grave të Qerretit’ ofron mbi 30 produkte të ndryshme të përgatitura me lëndë të parë të zonës, që nga reçelërat e ndryshëm, frutat e thata, pijet dhe lëngjet e frutave, çajrat, etj.  Gratë janë mirënjohëse ndaj Maries dhe e shohin organizimin në këtë grupim si një mundësi e mirë për të krijuar të ardhura për veten dhe familjen e tyre. Madje, falë kësaj inisiative familjet e zonës ia janë rikthyer punimet të tokës dhe prodhimit të produkteve cilësore bio.   

Dhe Maria është jo vetëm shtysë për zhvillimin e zonës, por inisiatorja për ngritjen e biznesit nga familja e saj në fushën e turizmit. Së fundi, Maria dhe familja e saj kanë hapur edhe një bujtinë ku ofrojnë kushte shumë komode strehimi dhe ushqim bio të zonës për grupe turistësh që kanë kuriozitetin të eksplorojnë jo vetëm Qerretin, por të gjithë zonën shumë interesantë të Pukës. Bujtina e Maries, siç e njohin të gjithë, shërben si vend pritjeje për vizitorët që vizitojnë Shpellën e Kaurrit në liqenin e Komanit, Kalanë e Dalmatës, Ujvarën e Kryezit, Pyllin e Gështenjës në Pukë, si edhe Majat e fshatit Qerret dhe Dush.

Në bujtinën ofrohet mikpritje tradicionale pukjane, shijimit të lëngjeve të freskëta të frutavefrutave direkt nga ferma, ju do të bëheni pjesë edhe të mësimit të recetave tradicionale të zonës.

Në bujtinë ofrohet jo vetëm mundësia për të provuar produktete vendase, për t’i gatuara ato në mënyrë tradicionale, por edhe për të mësuar punime artizanale tradicionale nga gratë e Qerretit.